Nieuwste software ontwikkelingen

Image source - Pexels.com

inhoudsopgave

Software eet de wereld op. In elke sector vindt in hoog tempo digitale transformatie plaats, waarbij software een sleutelrol speelt. Dit betekent dat er dagelijks nieuwe softwareoplossingen en -technologieën worden ontwikkeld om bedrijven te helpen met deze veranderingen om te gaan. Softwareontwikkelaars zijn meesters in het creëren van applicaties en diensten die gebruikt kunnen worden door bedrijven, overheden, particulieren of elk ander type gebruiker. Maar hoe weet u welke nieuwe ontwikkelingen geschikt zijn voor uw bedrijf? Lees verder om meer te ontdekken over de laatste trends in softwareontwikkeling, zodat u vooruit kunt plannen en uw concurrenten een stap voor kunt blijven.

AI in software ontwikkeling

Kunstmatige intelligentie (AI) doet zijn intrede in veel verschillende sectoren, waaronder softwareontwikkeling. Er zijn talloze voorbeelden van hoe AI al wordt gebruikt om bestaande software te verbeteren en nieuwe oplossingen te creëren. Voorspellend onderhoud is slechts één voorbeeld van hoe AI wordt gebruikt bij de ontwikkeling van software. Voorspellend onderhoud maakt gebruik van machine learning algoritmes om patronen in gegevens te analyseren en vast te stellen wanneer specifieke machines waarschijnlijk zullen falen. Hierdoor kunnen ingenieurs op het juiste moment onderhoud plannen om dure reparaties te voorkomen. Dit type softwareontwikkeling wordt steeds meer toegepast in sectoren als de mijnbouw en de luchtvaart, waar storingen ernstige gevolgen kunnen hebben.

Blockchain in softwareontwikkeling

Blockchain is niet alleen een modewoord, maar ook een echte technologie die de komende jaren waarschijnlijk veel industrieën zal transformeren, waaronder softwareontwikkeling. Het is een gedecentraliseerd grootboek dat transacties tussen partijen vastlegt en gebruikt wordt om digitale informatie te verifiëren en authenticeren. Blockchain is een gedistribueerde database die wordt beheerd door een netwerk van computers. De gegevens worden in het netwerk opgeslagen in gecodeerde blokken die voor alle betrokkenen zichtbaar zijn. Het is bestand tegen wijzigingen en maakt veilige, peer-to-peer transacties mogelijk die door iedereen kunnen worden geverifieerd. Deze technologie wordt al gebruikt in de financiële dienstverlening, het beheer van de toeleveringsketen en de gezondheidszorg. Bij softwareontwikkeling kan blockchain worden gebruikt om gedecentraliseerde apps te maken die veilig, betrouwbaar en transparant zijn. Een voorbeeld van blockchain in softwareontwikkeling is Ethereum. Dit is een gedecentraliseerd netwerk dat slimme contracten gebruikt om digitale activa te beheren en gedecentraliseerde apps te maken.

Chatbots in software ontwikkeling

Chatbots bestaan al een paar jaar, maar hebben onlangs een comeback gemaakt als handig hulpmiddel bij softwareontwikkeling. Het zijn computerprogramma’s die menselijke conversatie simuleren. Bedrijven gebruiken ze al enige tijd voor klantenservice en verkoop. Maar het afgelopen jaar zijn softwareontwikkelaars afgestapt van de ontwikkeling van eenvoudige chatbots en creëren ze complexere en intelligentere systemen. Zoals op veel gebieden van softwareontwikkeling speelt het gebruik van kunstmatige intelligentie een sleutelrol bij de ontwikkeling van chatbots. Ontwikkelaars creëren meer geavanceerde chatbots die AI gebruiken om verschillende soorten input te begrijpen en erop te reageren. Ze kunnen nu een breder scala aan taken uitvoeren, zoals het helpen van klanten met productvragen of het plannen van afspraken. Een voorbeeld van een chatbot in softwareontwikkeling is Mylio. Deze gebruikt kunstmatige intelligentie en machine learning-algoritmes om je foto’s te analyseren en de beste foto’s voor te stellen om te bewaren en te delen.

Donkere Software Ontwikkeling

Dark software development is een term die begint op te komen in de softwareontwikkelingswereld. Het gaat om het gebruik van software die bestaat maar niet zichtbaar is voor de gebruiker, zoals code die achter de schermen draait in elektronische patiëntendossiers. Dark software development is een term die wordt gebruikt om software te beschrijven die wordt ontwikkeld zonder een gedefinieerde gebruiker. Hij wordt gemaakt voor een bepaald doel, maar zonder dat een specifieke persoon bij het proces betrokken is. Deze vorm van softwareontwikkeling komt steeds vaker voor naarmate organisaties processen willen automatiseren en nieuwe technologieën willen creëren die zichzelf bedienen. Een voorbeeld van duistere softwareontwikkeling zijn slimme gebouwen. Hierbij worden sensoren en andere apparaten gebruikt om het energieverbruik, de ventilatie en andere handelingen in een gebouw te beheren. Deze software is ontworpen om zonder menselijke tussenkomst te draaien, maar is op afstand toegankelijk via een app.

Machine Learning in Software Ontwikkeling

Machine learning is een vorm van kunstmatige intelligentie waarmee computers kunnen leren zonder geprogrammeerd te zijn. Het wordt al gebruikt in veel gebieden van softwareontwikkeling, waaronder beeldherkenning en natuurlijke taalverwerking. Een van de meest voorkomende toepassingen van machine learning bij softwareontwikkeling is beeldherkenning. Dit soort software traint zichzelf om voorwerpen op foto’s te identificeren door miljoenen beelden te analyseren. Computers zijn dan in staat om de items in afbeeldingen te identificeren waarvoor ze niet geprogrammeerd waren om ze te herkennen. Een voorbeeld van beeldherkenningssoftware is Google Photos. Dit heeft een beeldherkenningsfunctie waarmee gebruikers kunnen zoeken naar foto’s op basis van wat er op staat. Het kan foto’s sorteren op basis van kleur en vorm, en mensen en voorwerpen identificeren. Machinaal leren wordt ook gebruikt om software voor natuurlijke taalverwerking te maken. Hierdoor kunnen computers en software menselijke taal begrijpen en dienovereenkomstig reageren.

ML en AI samen in software ontwikkeling

Hoewel de twee technologieën verschillende doelen en toepassingen hebben, worden machine learning en kunstmatige intelligentie vaak samen gebruikt. Veel van de nieuwe ontwikkelingen in software richten zich op het gebruik van deze technologieën samen om nieuwe producten en diensten te creëren. Een voorbeeld van ML en AI die samen worden gebruikt, zijn smart home-apparaten. Deze zijn ontworpen om op afstand te worden bestuurd en verbonden met het internet. Ze maken gebruik van kunstmatige intelligentie om te reageren op input van de gebruiker en machine learning om in de loop van de tijd de patronen en voorkeuren van de gebruiker te analyseren. Een ander voorbeeld van een combinatie van ML en AI is de geautomatiseerde creatie van online inhoud. Hierbij worden algoritmen gebruikt om artikelen te creëren op basis van gegevens en machine learning om afbeeldingen bij de inhoud te selecteren.

Conclusie

Softwareontwikkeling is een belangrijk onderdeel van de digitale transformatie die in veel sectoren plaatsvindt. Elke dag worden nieuwe softwareoplossingen en technologieën ontwikkeld om bedrijven te helpen omgaan met veranderingen in hun bedrijf. Softwareontwikkelaars zijn meesters in het creëren van toepassingen en diensten die kunnen worden gebruikt door bedrijven, overheden, particulieren of elk ander type gebruiker. Maar hoe weet u welke nieuwe ontwikkelingen geschikt zijn voor uw bedrijf? Lees verder om meer te ontdekken over de laatste trends in softwareontwikkeling, zodat u vooruit kunt plannen en uw concurrenten een stap voor kunt blijven.

Gerelateerde blogs

Je hebt misschien ook interesse in:

utrechtse-slotenmaker

Utrechtse slotenmaker

Inhoudsopgave Vraag het bij uw lokale ijzerhandel Controleer online beoordelingssites Vraag het aan vrienden en familie in Utrecht Check slotenmakersbureaus bij u in de buurt

Dagelijks nieuws direct in je mailbox.